Ideje za uređenje > Saveti

Saveti i ideje za dekoraciju prostora ogledalimaSaveti i ideje za dekoraciju prostora ogledalima _image Klikni na sliku da je uvećaš

Ogledala su oduvek bila neizbežan deo dekoracije svakog doma. Razlog za to je njihova višestruka upotrebna i dekorativna uloga, što znači da se ogledala u stanu mogu postavljati kao delovi nameštaja, ali i kao finalni dekorativni detalji.

Međutim, magična moć ogledala je mnogo veća!

Ogledala mogu potpuno transformisati prostor i učiniti ga vizuelno mnogo prostranijim i svetlijim. Ovo je naročito koristan trik za male prostorije ili stanove. Postavite ogledalo na zid koji se nalazi naspram prozora i uverićete se koliko je na ovaj način vizuelni utisak prostora uvećan i obogaćen.

Ukoliko, pak, želite neku prostoriju da učinite svetlijom, pronađite najbolji ugao u odnosu na izvor svetlosti pod kojim će ga ogledalo odbijati upravo na onu stranu  koju želite dodatno da osvetlite. Ovaj način je posebno pogodan za duboke prostorije sa nedovoljno dnevnog svetla.

Kada je reč o dekorativnoj odnosno estetskoj dimenziji, onda je uloga ogledala neprikosnovena. Zahvaljujući unapređenoj izradi najrazličitijih oblika samih ogledala ili ramova za njih, gotovo da nema prostorije u stanu u kojoj ona ne mogu naći svoje mesto. Ogledala u domu ističu i naglašavaju stil enterijera, a svaki prostor čine lepšim i kompletnijim, ukoliko ih stavite na adekvatno mesto i odlučite se za odgovarajući ram ili oblik.

Ukoliko želite da svoj dom uredite prema pravilima feng shui-a, veoma je važno da znate koja su to mesta na koja je poželjno, odnosno na koja se nikako ne preporučuje postavljati ogledala.

Najpre,  ogledala nikako ne bi trebalo stavljati na zidove spavaće sobe, a naročito naspram kreveta, jer unose uznemirujuću energiju i nagoveštavaju treću osobu među partnerima.

U zidnom ogledalu trebalo bi da se odslikava povoljan prostor, dakle nikako toalet, stepenište, kuhinjski šporet ili rerna, a najvažnije je da se ne odslikavaju ulazna vrata, jer na taj način dolazi do trenutnog odlivanja sveže energije koja je tek ušla u dom. To je posebno važno znati, jer su najčešća mesta na koja se stavljaju ogledala upravo predsoblja ili hodnici koji vode od ulaznih vrata do dnevne sobe, pa ih je važno postaviti na odgovarajuće mesto.

Feng shui sugeriše da je najbolje mesto za ogledala u trpezariji, iznad kamina (sve dok se u njemu ne ogleda vatra), kao i u uzanim predsobljima, hodnicima i malim uglovima, gde predstavljaju odličan provodnik sveže č’i energije.

Nadamo se da će vam naredne fotografije dati inspiraciju i korisne ideje za dekorisanje vašeg doma ogledalima.

Izdvajamo iz: Saveti