Ideje za uređenje > Saveti

Kako odabrati osvetljenje za kutak za čitanjeKako odabrati osvetljenje za kutak za čitanje_image Klikni na sliku da je uvećaš

S obzirom da naši svakodnevni životi nose sve više uzbuđenja, postoji više želje za odmorom i nalaženjem tihog mesta u kojem možete da pobegnete od svega i uživate u svom slobodnom vremenu. Kutci za čitanje su idealan način da ugao vašeg doma pretvorite u mesto za uživanje u dobroj knjizi ili časopisu. Iako je bitna lokacija, još je važnije inspirativno osvetljenje koje će vam pružiti uživanje u čitanju knjige. Osvetljenje može da utiče na vaš doživljaj bilo da se zadržavate pet minuta ili ostajete dok ne završite jedno poglavlje. Evo saveta da bolje osvetlite svoj kutak za čitanje:

Obratite pažnju na izvore svetlosti:
Iako mislite da imate dovoljno svetla u svom kutku, proverite da li imate najmanje dva izvora svetlosti – jedno od njih bi trebalo da bude prirodan izvor svetlosti. Time se omogućuje da svoj kutak iskoristite za čitanje, odmaranje, gledanje kroz prozor ili sanjarenje. Drugi izvor svetlosti može biti lampa, luster ili zidna lampa. Sedite u svom kutku za čitanje tokom različitih doba dana da procenite koja vrsta osvetljenja Vam nedostaje.

Potražite svetlo:
Postoji toliko svetlosti koje možete odabrati kao i broj boja koje možete odabrati za farbanje svojih zidova. Potražite inspiraciju u časopisima i blogovima za uređenje doma da vidite kakvo osvetljenje „jednostavno morate imati!“. Odaberite između platnenih visećih upadljivih lampi do onih toliko malih da biste zaboravili da su uopšte tu. Ako je vaš kutak prostran, opredelite se za podnu lampu za čitanje kao i više stonih lampi u Vašem prostoru. Odaberite osvetljenje koje će Vas inspirisati i učiniti vam da uživate u svom osvetljenom kutku.

Nekonvencionalni uglovi:
Naravno, tradicionalni kutak za čitanje uključuje veliku stolicu ili fotelju i lampu. Ipak svaki prostor može da se pretvori u jedinstveni kutak za čitanje. Kompanije za izradu nameštaja i dizajneri su se okrenuli ka inovativnim idejama za osvetljenje prostora za čitanje, počev od sve-u-jedan jedinicama koje kombinuju mesto za sedenje, police i osvetljenje do isticanja zaboravljenog prostora ispod stepenišnog kraka. Gde god je vaš prostor skučen, budite kreativni sa osvetljenjem i svoje dizajnerske veštine pokažite u inovativnom prostoru koji ste za sebe uredili.

Ne dozvolite da Vas osvetljenje zaustavi:
Da li ste ikada naišli na odlično mesto za čitanje, a u njegovoj blizini niste mogli da nađete zidnu utičnicu? Ne dozvolite da to bude razlog zbog kojeg ne biste uživali u svom idealnom kutku za čitanje. Od baterijskih fenjera do LED svetiljki za knjige i jedinstvenih bežičnih lampi, mogućnosti su neograničene. Uzmite u obzir dekorativno osvetljenje na žici koja kreće od mesta montiranja ili moderne lampe u vidu svećnjaka oko vašeg kutka kako biste dobili lični prostor za čitanje koji možete nazvati svojim.

Osvetljenje vašeg kutka za čitanje je bitno kao i veliki jastuci koje odaberete za ukrašavanje svog prostora. Iste kriterijume primenite kada birate osvetljenje za dečje sobe ili kutke za čitanje. Mogućnost da ugao u svom domu pretvorite u mesto za odmor je ono što obnavlja duh i pruža nam odmor od konstantne buke telefona i kompjutera. Nađite neka kreativna svetla ili lampe i učinite svoj prostor za čitanje inspirativnim.

Izdvajamo iz: Saveti